Snelheidsoptimalisatie van websites
Steeds vaker zie je het. Websites die super traag laden. Het lijkt steeds erger te worden.. Hoe kan dat? De verklaring hiervoor kunnen we je simpel uitleggen. Uiteraard komt er meer bij kijken dan deze simpele uitleg, maar wij maken altijd een vergelijking met een race auto. Hierover later meer.
Ik zal je in onderstaand artikel vertellen wat een CMS is en wat dit met snelheidsoptimalisatie te maken heeft. Daarna vertel ik je op welke 3 hoofdzaken je het beste kunt focussen als het gaat om snelheidsoptimalisatie. Als laatste vertel ik je hoe je je websitesnelheid kunt testen. Eerst een stukje achtergrond.
CMS en optimaliseren?
“Vroeger” werden websites met html code geprogrammeerd. Van een lege witte pagina werd er stuk voor stuk een stukje html, css en eventueel ook javascript geprogrammeerd. Tegenwoordig wordt 99% van de websites in/met een CMS gebouwd. Dit CMS systeem maakt nog steeds gebruik van HTML code, alleen zie je direct wat je doet en hoe je website er uit komt te zien. Je snapt natuurlijk dat dit een enorm voordeel is. In plaats van naar platte (en saaie) html code te kijken zie je nu direct wat je aan het doen bent.
Super makkelijk, beter kan niet! Toch? JAWEL, een CMS heeft ook nadelen!
Het bouwen in een CMS heeft veel voordelen, je kunt zonder kennis een goed ogende website maken. Daarnaast kun je allerlei extra functies toevoegen, zoals betaalmethodes, agenda’s etc.
Het grote nadeel van CMS’en zoals bijvoorbeeld WordPress en Joomla is dat er bergen aan “overbodige” html, CSS en JavaScript toevoegen aan de website. Je ziet hier op het eerste gezicht niks van maar achter de schermen merkt jouw klant (of website bezoeker) het wel. Meestal merk je zelf niet dat jouw website langzaam is. Ik leg je zo meteen uit hoe dit kan.
Deze extra code (HTML, CSS en JavaScript) brengt extra ballast met zich mee maar is nodig om alle websites goed te kunnen laten functioneren. Let met name op het woordje “alle” in de vorige zin. Hier komt onze eerste vergelijking met een race auto. Stel je wilt met 4 vrienden op pad, dan heb je een auto nodig met 5 zitplaatsen. Je wilt ten slotte met zijn allen op pad. Ook kun je met diezelfde auto over een race circuit racen. Kun je 6 personen meenemen in een 5 persoons auto? Nee, zou ik niet doen. Kun je het ronde record verbreken met deze 5 persoons auto? Nee wordt lastig.
Je ziet, een auto is functioneel. Je kunt er een aanhanger achter hangen, dak dragers op zetten, kinderzitjes in plaatsen en je kunt er ook mee racen. Zo zit een CMS ook in elkaar. Je kunt er alles mee doen, alles is voorbereid. Maar… Gebruik je alles? Nee, eigenlijk niet. De meeste functies zorgen voor overbodige ballast. Elke “Kilo” aan extra HTML code zorgt voor een langzamere “ronde tijd”.
“Praktisch elke plugin die je installeert, staat gelijk aan een zak beton in de kofferbak van een raceauto”
Optimaliseren in de praktijk
Allemaal leuke vergelijkingen natuurlijk maar wat kan ik nou optimaliseren in de praktijk? In feite zijn er 3 dingen waar je in de kern rekening mee moet houden. Als het gaat om snelheidsoptimalisatie komt het neer op:
- Afbeelding grootte
- CSS/HTML/Javascript optimalisatie
- Hosting / Server optimalisatie
De afbeeldingen die je online plaatst hoeven niet groot te zijn. Optimaliseer ze voor SEO (dus geef ze een goede titel), en pas gelijk de grootte aan. Een product afbeelding van 2 mb is echt -not done-, een header afbeelding (grote afbeelding) mag wel meer dan 200kb zijn maar ook hier geldt dat een afbeelding niet groter moet zijn dan dat hij getoond wordt.
Een online afbeelding is vergelijkbaar met extra gewicht in een racewagen.
CSS/HTML/Javascript optimaliseren doe je om twee redenen. Alle code die niet geladen hoeft te worden scheelt data (kb’s), maar scheelt ook in verwerkingssnelheid. Je kunt niet klakkeloos alle coderingen verwijderen want dan blijft er niks van je website over. Programmeercode is vergelijkbaar met aerodynamica in de racerij. Je ontkomt niet aan luchtweerstand maar de luchtweerstand die er is wil je zo optimaal en efficient mogelijk benutten. Een optimalisatie van CSS, HTML en JS code zorgt vaak voor technische problemen als je niet weet waar je mee bezig bent. Daarom kun je dat door ons laten uitbesteden. Een snelheidsoptimalisatie levert je altijd (indirect) meer op dan dat hij kost!
Hosting en Server optimalisatie is belangrijk. De hosting en de server waar je website op draait is in feite de motor van je racewagen. De hosting en je server is in feite het laatste waar wij naar kijken als we je website gaan optimaliseren. Onze hosting is super snel en dat willen we graag zo houden. Nu kunnen we een super trage website op onze hosting echt wel sneller maken. Maar een Fiat Uno met de kofferbak vol zakken cement gaat echt geen snelheidsrecord verbreken. Ook niet met dubbele turbo motor! Daarom zullen we jouw website altijd eerst optimaliseren, we halen alle overbodige ballast weg, voordat we er een V6 turbo motor in lepelen. Onze hosting kan daardoor flink gas geven op jouw website zonder dat er veel vermogen verloren gaat aan overbodige ballast.
Waarom snelheid optimaliseren? Mijn website is snel
Dit is een fout die veelvuldig wordt gemaakt. Ik heb je hiervoor al verteld dat jouw website bezoekers jouw website anders ervaren dan jijzelf. Dit is geen kletskoek maar echt waar. De reden hiervoor is simpel. Op het moment dat je een website bezoekt laadt je browser (bijvoorbeeld internet explorer of chrome), de complete website en slaat deze op. De volgende keer dat je de website weer bezoekt wordt de opgeslagen data weer van de hardeschijf getoverd. Dit kost geen data. Daarom is een website die je regelmatig bezoekt ook sneller dan een website die je voor het eerst bezoekt. Je kunt je eigen website snelheid testen met verschillende online tools. Op onze website kun je eenvoudig jouw website speed testen. Dit is de snelheid zoals een gebruiker die ervaart als hij de eerste keer op je website terecht komt. Tip: Je kunt trouwens op deze pagina ook gelijk je omzetderving berekenen.
Wat kost snelheidsoptimalisatie?
Snelheidsoptimalisatie heeft geen vaste prijs. De prijs is afhankelijk van wat er daadwerkelijk moet gebeuren. We komen websites tegen die relatief netjes zijn opgebouwd maar ook websites die een grote wirwar zijn van plugins, al dan niet gebruikt. Hier gaat wat meer tijd in zitten. Qua kostprijs kom je meestal in de buurt van 600 euro. Dit klinkt veel maar meestal verdien je dit binnen no-time weer terug. Een langzaam ladende website kost je namelijk erg veel geld zonder dat je het zelf merkt! Neem gerust contact met ons op voor advies, tips of een vrijblijvende offerte!