Kunststof onderdelen

Kunststof onderdelen zijn er globaal gezien in twee varianten.

1. Maatwerk kunststof onderdelen, specifiek gemaakt voor een bedrijf

2. Voorraad onderdelen, meestal gebruiks delen, zoals bakken of andere gangbare onderdelen

Dit artikel gaat over maatwerk kunststof onderdelen. Deze onderdelen kunnen vervaardigd worden met verschillende technieken. Zo zijn er legio kunststof bewerkingstechnieken te bedenken. Meestal wordt voor kunststof onderdelen een keuze gemaakt uit verschillende technieken. Afhankelijk van de vorm en de oplage komt er vaak één techniek als beste uit de bus.

2d kunststof onderdelen

Voor de fabricage van 2 d onderdelen, tot oplages van ca 100.000-1.000.000 stuks wordt vaak gekozen uit

• Lasersnijden

• Frezen (vlakbed)

• Watersnijden

• Spuitgieten

Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor het maken van dunne en platte kunststof onderdelen is lasersnijden een zeer voordelige bewerkingstechniek. Kunststof lasersnijden neemt in rap tempo een marktaandeel over van het traditionele kunststof frezen. De reden daarachter is simpel. Kunststof lasersnijden is sneller, makkelijker in te stellen, minder fout gevoelig en er gaat minder materiaal verloren. Daardoor maken steeds meer bedrijven uit de maakindustrie gebruik van kunststof lasersnijden. Uiteraard heeft deze techniek ook enkele nadelen. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen PVC-onderdelen met lasersnijden gemaakt worden. Dit heeft te maken met de giftige gassen die vrijkomen bij het laseren van PVC.

Frezen kunststof onderdelen

Ondanks de grote voordelen van lasersnijden wordt er nog steeds erg veel gebruik gemaakt van frezen (vlakbed CNC) om kunststof onderdelen te maken. Frezen is een erg mooie techniek met een vertrouwd karakter. Frezen heeft een aantal nadelen maar ook een aantal voordelen ten opzichte van lasersnijden. Zo kan er met een frees eenvoudig een 3d vorm in een onderdeel gemaakt worden. Heb je bijvoorbeeld kamers, uithollingen, inhammen of andere verschillende lagen in een kunststof onderdeel nodig dan kan deze vaak erg goed met een frees geproduceerd worden. Frezen is wel bewerkelijker, complexer in te stellen en er gaat meer materiaal verloren ten opzichte van lasersnijden.

Grote aantallen onderdelen

Als je praat over echt grote massa’s (100.000+ per maand) dan is over het algemeen spuitgieten altijd de voordeligste keuze. Als je kunststof onderdelen laat spuitgieten moet je zeker weten dat het onderdeel een definitieve versie is. Voor het spuitgieten van kunststof onderdelen heb je namelijk een matrijs nodig en deze matrijs is erg kostbaar. Daarnaast bestaat een matrijs uit een grote klomp staal en een aanpassing aan de matrijs is moeilijk te realiseren. Toch worden extreem veel kunststof onderdelen met spuitgiet techniek gemaakt. Zeker als het gaat om complexe of 3d vormen. Je laptop, beeldscherm, koffiezetapparaat en andere apparaten om je heen bevatten hoofdzakelijk spuitgiet onderdelen. Uiteraard worden ook in deze apparaten lasergesneden onderdelen gebruikt.

Watersnijden kunststof onderdelen

Watersnijden is een techniek die veel in de metaalwereld wordt toegepast. Met watersnijden kun je door extreem dik materiaal heen snijden. Qua snij techniek komt watersnijden overeen met lasersnijden. Zo kun je met watersnijden net als bij lasersnijden geen 3d onderdelen maken. Bij kunststof lasersnijden is het wel mogelijk om “kamers te frezen” alleen is het feitelijk frezen voordeliger dan “frezen met een laserstraal”. Met watersnijden is dit gewoon echt niet mogelijk. Als je dunne kunststof onderdelen nodig hebt is watersnijden ook niet echt een optie. Er wordt namelijk onder hoge druk een waterstraal met een toevoeging op het materiaal gestraald. Hierdoor zal het materiaal heel snel beginnen te klapperen. Voor dikke kunststof balken, platen of staven is watersnijden wel een geschikte bewerkingsmethode. Zo kun je bijvoorbeeld prima kunststof tandwielen tot wel 100 a 150mm dik maken met watersnijden.

De Laser Frezer

De Laser Frezer is specialist op het gebied van het fabriceren van kunststof onderdelen met behulp van lasersnijtechniek. We merken dat kunststof lasersnijden steeds meer wordt gebruikt in de industrie. Toch is deze techniek nog niet bij iedereen bekend. Gezien de voordelen van lasersnijden willen wij graag de maakindustrie laten zien dat kunststof lasersnijden een erg goede, en voordelige productietechniek is. Op zoek naar maatwerk kunststof onderdelen? Vraag een van onze medewerkers naar de voordelen.