Kunststof Lasersnijden
Kunststof lasersnijden wordt steeds meer toegepast. Een aantal jaren terug werden kunststof halffabricaten voornamelijk met frees en watersnij techniek geproduceerd. We hebben het hier over alle 2d technieken, dus vacuümvormen en bijvoorbeeld spuitgieten uitgezonderd. Momenteel is er een verschuiving gaande van het frezen en watersnijden naar het lasersnijden van kunststoffen. Kunststof lasersnijden heeft een aantal voordelen ten opzichte van watersnijden en frezen. Uiteraard zijn er ook nadelen, deze zal ik je ook vertellen. Lasersnijden is een thermisch proces wat veelal wordt toegepast in de metaal industrie. Door dit thermische proces wordt vaak gedacht dat kunststoffen niet geschikt zijn om te lasersnijden. Kunststof is immers brandbaar en smelt bij hogere temperaturen. De machines zijn tegenwoordig echter dusdanig goed dat ook kunststoffen zeer goed en nauwkeurig lasergesneden kunnen worden.
Voordelen van kunststof lasersnijden
Zoals met vele andere technieken vindt er geen verschuiving plaats van de ene techniek naar de andere als er geen voordeel te behalen is. Zo ook bij het lasersnijden van kunststoffen. Frezen heeft een aantal voordelen ten opzichte van lasersnijden, hier kom ik zo op terug. Het grote voordeel van lasersnijden is in verschillende onderwerpen uit te drukken.
- Prijs: het is tot bepaalde diktes sneller om onderdelen te snijden dan te frezen. Dit resulteert in een lagere product prijs.
- Vormvrijheid: Doordat de laserstraal extreem klein is kunnen onderdelen radius vrij gemaakt worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vierkante gaten gesneden worden zonder (frees) radius. Daarnaast zijn ook zeer complexe vormen mogelijk.
- Contactloos: de laserstraal beweegt contactloos over het te snijden materiaal. Hierdoor is de kant op breuk of scheuren minimaal. Met name bij het snijden van dunne materialen, zoals folies, is dit van belang.
- Dunne zaagsnede: De zaagsnede bij lasersnijden is ca 0,1×0,1 mm dik. Dit is zeer klein ten opzichte van andere bewerkingen. Door deze dunne zaagsnede gaat er veel minder materiaal verloren dan bij frezen. Daarnaast zorgt de dunne zaagsnede er ook voor dat er zeer fijne onderdelen met zeer verfijnde details geproduceerd kunnen worden
- Droog proces: Ten opzichte van watersnijden is lasersnijden een techniek die de voorkeur verdient tot bepaalde materiaal diktes. Bij watersnijden wordt de plaat (volledig) nat, dit kan soms onwenselijk zijn. Bepaalde materialen nemen zelfs vocht op waardoor de specificaties van het materiaal veranderen. Dit is bij lasersnijden niet het geval. Kunststof lasersnijden is een droog proces.
Naast bovengenoemde voordelen zijn er nog een aantal kleine voordelen zoals het instelgemak van de machines. Hierdoor is het bij de productie van kleine series aantrekkelijker om voor lasersnijden te kiezen dan voor een andere bewerkingstechniek.
Uiteraard zijn er ook nadelen. Lasersnijden heeft een aantal beperkingen en sommige bewerkingen kunnen dus simpelweg niet uitgevoerd worden met een lasersnijmachine. Hieronder hebben we een aantal nadelen van kunststof lasersnijden opgesomd.
Nadelen van Kunststof Lasersnijden
Uiteraard heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Bij lasersnijden ten opzichte van andere bewerkingen is dat niet anders. Één van de grootste nadelen van kunststof lasersnijden is dat het nog niet bij iedereen bekend is in het vakgebied. Vaak krijgen we te horen van onze klanten dat het voor hen nieuw is dat je bepaalde kunststoffen kunt lasersnijden. “Smelt het dan niet?” en “Hoe komt de snijrand er dan uit te zien?”, “ik wist niet dat je HDPE kon lasersnijden” zijn vragen en opmerkingen die we regelmatig krijgen. Dit is jammer omdat je bij bepaalde kunststoffen echt fors kunt besparen op de productiekosten. Lasersnijden van de meeste kunststoffen is mogelijk.
- Niet alle kunststoffen: Met een freesmachine en de juiste frees of met een watersnijmachine kunnen alle kunststoffen bewerkt worden. Met lasersnijden is dit niet het geval. Met name de Fluor en Chloor houdende kunststoffen vormen een gevaar voor mens en machine zodra dit verhit wordt. Lasersnijden is een thermisch proces en bij het verhitten van bijvoorbeeld PVC komt chloride vrij. Dit is erg giftig en schadelijk voor mens, milieu en machine. PVC lasersnijden wordt dus niet gedaan.
- Dieptes en kamers: De laserstraal schijnt van boven naar beneden en snijdt in principe door al het materiaal heen wat het tegenkomt. Dit houdt in dat kamers frezen en schuine kanten snijden met lasersnijden niet mogelijk is. Het is wel mogelijk om verdiepingen in een materiaal te graveren, dit is echter vaak economisch niet interessant. Met frezen kunnen echter weer wel hele mooie verdiepingen, schuine kanten en verschillende lagen gemaakt worden.
- Dikte van het materiaal: De laserstraal heeft een bepaald werkbereik. Dit is afhankelijk van het materiaal. Toch kunnen we zeggen dat een laserstraal in gunstige situaties tot 20 a 30 mm dik kan snijden. Dit geldt dan bijvoorbeeld voor PMMA. Bij HMPE is dit nog slechts 6 a 8mm. Frezen en watersnijden hebben deze limieten pas bij veel dikkere materialen. Zo kun je met watersnijden voor kunststoffen van 10 cm dik snijden zonder een enkel probleem.
Samenvatting
Wil je kunststoffen laten bewerken? Kijk naar de vorm en de dikte. Is de dikte minder dan 20 mm. Neem contact op met een kunststof lasersnijbedrijf. Je kunt dan de prijzen naast elkaar neerleggen en vergelijken. Afhankelijk van de situatie zal kunststof lasersnijden (veel) goedkoper zijn, of juist misschien net iets duurder. Soms is jouw onderdeel niet maakbaar met lasersnijtechniek, dit zal de specialist je altijd vertellen. Het is in ieder geval de moeite waard om informatie op te vragen.
Vragen over dit artikel? Neem contact op met De Laser Frezer