GENERAL

360 graden fotografie

360 graden fotografie wordt steeds meer toegepast door auto bedrijven. Bedrijven die zich met de in en verkoop van auto’s bezig houden ervaren de voordelen van 360 graden fotografie. Ben jij op zoek naar hoe je 360 graden fotografie kunt toepassen in jouw bedrijf? Lees dan snel verder!

Benodigdheden voor 360 graden fotografie

Als je op Gaspedaal of op bijvoorbeeld AutoScout rond kijkt dan zie je ze regelmatig; auto’s op een draaiplateau. 10 jaar terug was het een vreemd gezicht maar tegenwoordig zie je het steeds vaker. De reden dat een dergelijk draaiplateau steeds meer gebruikt wordt kunnen we je eenvoudig uitleggen. Voor het maken van 360 graden foto’s heb je namelijk een aantal dingen nodig;

  1. Een fotostudio,
  2. Verlichting,
  3. Camera,
  4. Een draaiplateau.

FotoStudio

Een fotostudio is, zoals je eigenlijk uit de naam kunt herleiden, een ruimte die is ingericht om foto’s te maken. De ruimte heeft, normaal gesproken, witte wanden en een wit plafond. Als je naar de vloer kijkt heeft deze vaak een donkere kleur, dit zodat deze minder snel vies wordt. Qua afmetingen verschilt een fotostudio nogal. Ideaal is een afmeting van 8×8 meter (lengte x breedte) en 4 meter hoog. Heb jij een lagere hoogte dan hoeft dat niet per se een probleem te zijn. De ideale hoogte hangt ook af van de auto’s die je wilt fotograferen.

Studio Verlichting

Foto betekent licht. Voor een goede foto heb je dus zeker goed licht nodig. Wil je 360 graden foto’s maken dan heb je dus naast een goede fotostudio ook goede- en voldoende verlichting nodig. Specifiek voor jouw situatie kun je een verlichtingsplan laten opmaken bij FotoProto. De ruimte rondom jouw fotostudio absorbeert namelijk licht. Dit klinkt misschien raar maar de donkere kleuren in jouw studio zuigen als het ware het licht op. Ook kunnen bijvoorbeeld ramen in de omgeving van de fotostudio juist zorgen voor extra verlichting. Deze extra verlichting zorgt juist weer voor overbelichting van de foto. Je begrijpt hieruit wellicht dat verlichting een van de meest kritische punten is in goede 360 graden fotografie. Stem daarom altijd je verlichting af met een professional!

Camera

Als je studio en je verlichting tip-top voor elkaar zijn heb je natuurlijk een camera nodig om alles op de foto te zetten. Wij zijn groot voorstander van Canon camera’s. Waar je bij een camera op moet letten is dat deze een zogenaamde remote trigger functie heeft. Deze remote trigger functie zorgt er voor dat je de camera een foto kunt laten maken “op afstand”. Er zit dus in feite een afstandsbediening op dit soort camera’s. Met deze remote trigger kan op elk gewenst moment een foto genomen worden door een extern apparaat.

Draaiplateau

Vervolgens komen we direct uit bij het externe apparaat. Dit is namelijk het draaiplateau. Het draaiplateau is in principe ook het laatste wat je nodig hebt voor 360 graden fotografie. Om een auto rondom op de foto te kunnen zetten moet de auto geroteerd worden. Voor een 360 graden foto is het namelijk belangrijk dat je auto exact om een bepaald aantal graden gefotografeerd wordt. Stel je auto wordt de ene keer om de 10 graden gefotografeerd en de volgende keer na 19 graden en de keer daarna weer na 6 graden dan krijg je een stotterend beeld tijdens een virtuele rotatie rondom je auto. Daarom is een goed draaiplateau in combinatie met juiste software een must voor goede 360 graden fotografie. FotoProto levert draaiplateaus van 2,5, 3 en 5 meter doorsnede en de draaiplateaus zijn slechts 5 cm hoog. Het 5 meter model van FotoProto heeft en draag- en rotatievermogen van 3000 kilogram.

360 foto’s gemaakt, en nu?

Nadat je auto rondom op de foto is gezet heb je van elke hoek van je auto een foto. Deze foto’s moeten natuurlijk online geplaatst worden op jouw handelsplatform. Maar er is nog een leuke extra feature. Je kunt namelijk jouw auto interactief laten roteren. Zodra je de afbeeldingen in volgorde van het maken van de foto’s upload in 360 software kunnen we daar een 360 spin van genereren. Deze spin kan vervolgens van uit de hele wereld bekeken en “bediend” worden. Een 360 spin is een virtueel bestand waarin de foto’s staan van jouw auto(s). Dit bestand is virtueel samengesteld zodat de online bezoeker het idee heeft dat hij de auto zelf links- en rechtsom kan draaien. Afhankelijk van welk platform je gebruikt kunnen we je een bepaalde software aanbieden. Neem daarom contact op met FotoProto voor advies!

Hoeveel tijd kost 360 graden fotografie?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Tijd is geld en je wil natuurlijk niet uren bezig zijn met het fotograferen van auto’s. Daarom lichten we alvast een tikje van de sluier op. Een 360 graden foto kost maximaal 10 minuten! Je auto rondom fotograferen kost dus max 10 minuten maar dit is volledig geautomatiseerd. Je hoeft er dus niet bij te blijven. Daarnaast kun je er voor kiezen om het nog sneller uit te voeren. In 10 minuten gaan we er vanuit dat je auto en draaischijf een bepaalde tijd stil moeten staan. Ook is dit de tijd voor 360 foto’s van je auto. Als je kiest voor weinig sluitertijd en bijvoorbeeld 18 foto’s, dan ben je binnen 5 minuten klaar. Het grote voordeel is dat je de auto niet hoeft te steken en dat de foto’s automatisch worden gemaakt. Netto kost het maken van een 360 graden foto je dus geen tijd ten opzichte van een handmatige foto!

Wil je meer weten over 360 fotografie? Neem dan contact op met FotoProto.com